Eenzaamheid tijdens je zwangerschap

Hoera je bent zwanger en misschien ging dit redelijk vanzelf of ben je al even bezig. Misschien ging het niet natuurlijk en hadden jij en je partner hier hulp bij nodig. Uiteindelijk, op welke manier dan ook: Het is gelukt! Er groeit een kindje in je buik. Het liefst wil je dit van de daken schreeuwen. Toch is het niet gebruikelijk om dit voor de 12 weken te vertellen. De eerste 12 weken van je zwangerschap wordt het eerste trimester genoemd. Waarom is niet gebruikelijk om voor deze periode het heugelijke nieuws te vertellen?

Gastblog door Lisanne – ‘Gezin met vijf’

Waarom het soms eenzaam voelt?
Binnen het eerste trimester is de kans op een miskraam het grootst en dat is ook de reden dat men adviseert om nog niet je hele sociale media vol te zetten met zwangerschapsaankondigingen. Je moet dan ook iedereen laten weten dat het mis is gegaan en dat kan als erg vervelend worden ervaren. In het eerste trimester van de zwangerschap kan er nog veel misgaan, omdat in die periode alle vitale lichaamsdelen en organen zich moeten ontwikkelen. Als dat niet goed gaat, bijvoorbeeld doordat de celdeling in een belangrijk orgaan verkeerd gaat, kan het gebeuren dat het vruchtje niet meer levensvatbaar is. Je lichaam gaat dit dan afstoten. Ongeveer 1 op de 5 vrouwen overkomt dit, 25.000 vrouwen per jaar krijgen een miskraam. In deze periode kun jij je erg eenzaam voelen, niet veel mensen wisten dat je zwanger bent en je kunt dit nieuws niet delen.

Mag jouw verdriet er dan niet zijn?
Uiteraard ben je verdrietig na het krijgen van een miskraam. Zoek uit bij wie jij wel steun kan krijgen en jou verhaal kwijt kunt. Ook op internet zijn erg sites waarbij jij hulp kunt zoeken voor bij een miskraam.

Ook zonder miskraam kan het eerste trimester gevoelens van eenzaamheid oproepen.
Wanneer jouw zwangerschap goed gaat is het heel normaal dat jij gevoelens van eenzaamheid kunt ervaren. Er verandert van alles, je bent zo blij maar kunt dit nog niet delen. Behalve met je partner. Misschien kun je iemand in vertrouwen nemen die dicht bij je staat? Die jou ook kan steunen als het wel misgaat? Zo kun je er tenminste met iemand over praten.

Moms meet Moms community
Het gevoel van eenzaamheid kan (ook) een reden zijn om bij een community te gaan. Moms meets Moms is zo’n community waarbij jij je niet aan richtlijnen hoeft te houden. Vertel wie jij wilt vertellen dat je zwanger bent en zoek steun bij gelijkgestemden. Moms meet Moms is er voor jou om het heugelijke nieuws te delen, maar ook om lotgenoten van miskramen te vinden. Juist omdat je niet alles in je eigen omgeving kwijt kunt of wilt. Praat en spar met elkaar en vind informatie dingen over jouw zwangerschap en het minimensje dat in jou groeit.

Zwanger zijn doe je niet alleen.

Lisanne.

Wat kun je nog meer in het eerste trimester van je zwangerschap?
Naast dat je soms lotgenoten zoekt zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen als je net zwanger bent. Wat je kunt doen in het eerste trimester van je zwangerschap is informatie opzoeken over dit eerste trimester van je zwangerschap. Hier kun je lezen wat er per week in je lichaam gebeurd en veranderd en staan tips over wat je wel in deze eerste weken kunt doen; zoals contact zoeken met een verloskundige. Was je ook al begonnen met foliumzuur slikken? Ook kun je allerlei gratis babydozen en zwangerschapsboxen aanvragen. Je kunt vast gaan nadenken over jouw babyuitzet en mogelijk help dit lijstje daarbij: Dit zijn de meest totaal nutteloze babyuitzet artikelen. Heb jij al nagedacht over manieren om je zwangerschap aan te kondigen?

Manieren om je zwangerschap aan te kondigen
Vertellen dat je een baby verwacht is een bijzonder moment. Voor jou, maar ook voor de personen aan wie je het vertelt. Maar wat zijn originele manieren om het grote nieuws bekend te maken?

  • Ik kocht een taart met blauwe en roze muisjes en ging op bezoek bij mijn familie. Ik zei dat ik iets lekkers mee had voor bij de koffie. Bij het openen van de doos was al snel duidelijk dat ik iets te vertellen had!
  • Je kunt een mooie foto maken  en die verspreiden onder de familie. Bijvoorbeeld: dat je boven de wc pot hangt en je man een boek leest (help ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt). Of misschien een foto van je huisdier met babyschoentjes ernaast. Of jullie eigen schoenen met babyschoentjes erbij.
  • Je kunt een rompertje kopen en laten bedrukken om bijvoorbeeld aan de opa’s en oma’s cadeau te geven. Een tekst als: jullie worden opa en oma, is leuk.
  • Als je het aan een vriendin wilt vertellen kun je een fles alcohol vrije wijn kopen, je kunt een etiket ontwerpen en deze op de wijn laten zetten met bijvoorbeeld: Geen alcohol meer tot .. en dan de datum dat je uitgerekend bent.
  • Een echofoto inlijsten en geven aan de opa’s en oma’s is ook altijd leuk.

Weet jij al een manier om het grote nieuws aan te kondigen?

Lisanne met haar gezin van vijf

Gastblog Lisanne – Gezin met vijf:
Ik ben Lisanne, mama van drie kleine kindjes en blogger. Op mijn blog Gezin met vijf neem ik je mee in mijn leven als moeder. Ik behandel opvoedingsvraagstukken, schrijf ik over uitjes en probeer ik soms wat leuke recepten uit. Met een knipoog en op een ludieke manier neem ik je mee in mijn huishouding van Jan Steen. Ik probeer juist het ouderschap te normaliseren en laat zien dat het bij niemand perfect gaat. Ik wil graag het taboe doorbreken en open schrijven over mijn blunders in het moederschap (en die zijn er genoeg). Laten we elkaar juist helpen in de meest moeilijk taak van het leven: kinderen opvoeden! Welkom in de wereld van moeders, een vak apart!