Moms meet… Anne Vos

Anne Vos

Iedere mom (to be) heeft haar eigen verhaal. Dat maakt ons allemaal bijzonder. In Moms meet… delen we al die verhalen, zodat je een kijkje krijgt in het leven van andere moms (to be). Deze keer is het woord aan Anne.

Wie is Anne?

“Ik ben Anne, 34 jaar, ik ben verpleegkundige in de thuiszorg, in een medisch technisch handelen team. Ik ben gek van foto’s maken, liefst van de kinderen en bloemen, mn telefoon staat er vol mee. Daarnaast vind ik het leuk om lekker te freubelen/schilderen. Ik woon samen met mijn partner/collega Dennis (48) in Assendelft. We hebben elkaar op de werkvloer leren kennen en zijn nu bijna 4 jaar samen.”

Kun je iets over je gezinssituatie vertellen?

“Ik heb drie kinderen, zoon Kees (10), dochter Jet (4) en dochter Dirkje (8 maanden). Kees en Jet hebben beiden en andere vader, Dirkje is van Dennis en mij, in totaal dus 3 vaders waar ik mee moet opvoeden.

Dennis heeft ook nog een dochter, Charlize (16), maar daar hebben we helaas geen contact mee.”

Heb je altijd al moeder willen worden?

“Voor mijn gevoel wel, zag dat altijd wel voor me, huisje, boompje, beestje. Het heeft even geduurd en het is niet helemaal gegaan zoals ik voor ogen had, maar na heel wat onstuimige jaren heb ik dat punt bereikt.”

Wat betekent het moederschap voor jou?

“Rijkdom, vermoeiend, soms afzien, uitdagend, verrijkend, onvoorwaardelijke liefde geven en ontvangen, speciaal en een voorrecht.”

Hoe heeft het moederschap jou als persoon veranderd?

“Ik heb nooit de drive gehad om carriere ergens in te maken en dat gevoel is door mijn moederschap alleen maar versterkt. Sinds ik moeder ben geworden is mijn oergevoel enorm naar voren gekomen, ben een soort leeuwin geworden die haar welpen ten alle tijden beschermd. Of het mij verder veranderd heeft, ik denk het niet, denk dat het mij als mens vooral completer heeft gemaakt.”

Waar loop je tegenaan in het moederschap?

“Bij elk kind waren/zijn dat weer andere dingen, bij Kees en Jet loop ik er tegenaan dat ik en hun vaders regelmatig tegenover elkaar staan als het gaat om de opvoeding. Ik zeg altijd maar: “we zijn niet voor niks uit elkaar gegaan.”
Sinds ik moeder van Dirkje ben merk ik dat ik regelmatig vastloop door de hormonale schommelingen/stemmingswisselingen/gebroken nachten. Ik kan weinig hebben en heb regelmatig dagen dat ik me down voel en echt moeite heb de dag door te komen. Dat in combinatie met werken, een partner die fulltime werkt, het huishouden maakt het allemaal niet makkelijker en dan schijnt het ook nog goed te zijn af en toe tijd voor jezelf te nemen. Geen idee waar ik die tijd en energie vandaan moet halen. Ik hou mezelf steeds maar voor dat dit dus de tropenjaren zijn, dat de kleine dame door allemaal fases heen gaat en dat er vanzelf betere tijden komen, waarin Dennis en ik tijd voor onszelf en voor elkaar krijgen. Maar voor nu vind ik het moederschap een enorme uitdaging en soms best afzien.”

Wat voor moeder ben jij of zou je graag willen zijn?

“Ik ben een liefdevolle moeder die soms streng denkt te zijn, maar dat eigenlijk helemaal niet is. Dat zou ik soms wel wat meer willen zijn. Wetende dat dat mij niet helemaal past, maar waardoor ze misschien minder snel over m’n grenzen zouden gaan, waardoor ik mezelf minder snel voorbij loop. Daarnaast ben ik een oermoeder en probeer ik steeds vaker naar mijn intuïtie te luisteren om zo vanuit mijn gevoel de kinderen op te voeden.”

Mis je iets?

“Er is op dit moment 1 groot gemis en dat is mijn eigen moeder. Sinds eind 2019 wist ze dat ze een hersentumor had, sindsdien namen we elke keer een beetje afscheid van haar door het ziekteproces waarna ze uiteindelijk afgelopen zomer is overleden. Ze was nog maar 55 en had zo graag opnieuw oma geworden. Helaas was ik 2 maanden later pas uitgerekend. We hebben Dirkje vernoemd naar haar, ze kreeg haar 2e naam, Marleen. Wat ik het meeste mis is dat er niemand is die alle antwoorden klaar had. Het maakte niet uit wat voor vraag ik had: over opvoeding, voeding, gedrag, m’n eigen onzekerheid, etc. Zij had het antwoord.”

Wat wil je verder nog delen?

“Ik hoop dat ik door mijn verhaal te delen in ieder geval iemand kan bereiken door diegene een lach op het gezicht te brengen of net dat ene stapje durft te zetten om toe te geven dat het soms niet makkelijk is. Laten we er als moeders voor elkaar zijn, samen staan we sterk.”