Moms meet… Dominique

Iedere mom (to be) heeft haar eigen verhaal. Dat maakt ons allemaal bijzonder. In Moms meet… delen we al die verhalen, zodat je een kijkje krijgt in het leven van andere moms (to be). Deze keer is het woord aan Dominique.

Wie is Dominique?

“Mijn naam is Dominique, 29 jaar en woon in Arnhem. Ik heb de afgelopen jaren als business consultant gewerkt, maar een aantal maanden geleden heb ik de knoop doorgehakt om te stoppen met werken om meer tijd met mijn dochter te hebben. Daarnaast volg ik een opleiding tot voedingsdeskundige. Ik woon samen met mijn vriend Julian en dochter Delphine van 1,5 jaar. Oja, en onze kat natuurlijk :)”

Heb je altijd al moeder willen worden?

“Jazeker, het leek mij altijd fantastisch om een groot gezin te hebben. Al denk ik daar nu toch even iets anders over haha.”

Hoe is jouw zwangerschap verlopen en hoe heb je dat ervaren? 

“Fysiek is mijn zwangerschap heel goed verlopen. De eerste weken erg misselijk, maar over het algemeen voelde ik mij prima. Verder is de zwangerschap een klein beetje aan mij voorbij gegaan. Mijn moeder was ernstig ziek en ik heb veel voor haar gezorgd. We wisten helaas dat zij mijn dochter niet zou gaan ontmoeten. Toen ik zo’n 5 maanden zwanger was is zij overleden. Het voelt heel gek om afscheid van iemand te nemen terwijl er ook nieuw leven op komst is. Ik ben heel dankbaar dat zij in ieder geval een deel van mijn zwangerschap heeft kunnen meemaken. In de laatste maanden van haar leven heeft zij voor mijn dochter een kinderboek geschreven met verhalen uit haar jeugd met de mooie boodschap: wees lief voor elkaar. Een ontzettend waardevol cadeau. Mijn zus en ik hebben dit boek vorig jaar uitgegeven.”

Wat betekent het moederschap voor jou?

“Oei, lastige vraag. Bijna niet in woorden uit te drukken denk ik. Het is het mooiste wat er is. Maar tegelijkertijd ook zwaar. Voor mijn gevoel wordt mij de hele dag een spiegel voor gehouden en dat kan soms best confronterend zijn.”

Hoe heeft het moederschap jou als persoon veranderd?

“Het leven staat nu in het teken van mijn dochter, maar ik heb het idee dat ik zelf niet heel erg veranderd ben. Niet direct door het moederschap. Ik denk dat vooral het leven is veranderd met een hele grote verantwoordelijkheid, waardoor veel in perspectief komt te staan.”

Waar loop je tegenaan in het moederschap? 

“De grote verantwoordelijkheid en de impact die ik heb op bijvoorbeeld het zelfvertrouwen van mijn dochter vind ik soms lastig. Wat mijn reactie is op haar gedrag bepaalt hoe zij zich voelt. Ik probeer dus zoveel mogelijk bewust te zijn van mijn gedrag. Dat lukt niet altijd natuurlijk. 

Daarnaast vind ik dat de maatschappij het moederschap ook niet altijd makkelijk maakt. Drie maanden verlof na de zwangerschap is zo weinig. Tot 9 maanden kolfrecht moedigt lang borstvoeding geven ook niet aan. Hopelijk komt daar snel verandering in zodat moeders meer ruimte krijgen om te kunnen doen wat goed voelt en niet wat ‘moet’.”

Wat voor moeder ben jij of zou je graag willen zijn?

“Ik hoop voor haar een veilige basis te kunnen zijn. Met veel ruimte voor haar om zich te ontwikkelen en ze weet dat ik er ben als ze mij nodig heeft. De opvoeding zal vrij zijn waarbij ik vooral achter haar loop en bijstuur waar nodig. Ik wil voorkomen dat ik voorop loop en zij mij gewoon moet volgen. Natuurlijk ouderschap vind ik bijvoorbeeld een hele mooie vorm.”

Mis je iets?

“In de buurt heb ik niet veel vriendinnen met kinderen en dat is soms best jammer. Mijn dochter vindt het namelijk erg leuk om met andere kindjes te spelen. Dat gaat iets lastiger als vrienden iets verder weg wonen. Over opvoeden volg ik veel accounts op Instagram over bijvoorbeeld samen slapen en voeding. Hierdoor leer ik heel veel.”

Kun je iets meer vertellen over Koken voor Kleintjes?

“Een aantal maanden geleden ben ik gestart met het delen van recepten en maaltijden van mijn dochter. Vanaf 6 maanden eet zij met ons mee via de kleintjesmethode. Ik wilde laten zien hoe makkelijk het is dat ze gewoon met ons mee kan eten (met eventueel aanpassingen). Daarnaast eet ze plantaardig en zoveel mogelijk onbewerkte producten (dus geen koek en snoep). Ik wilde daar ook meer over delen, om ouders meer te leren over wat er allemaal in producten zit. Door marketing lijken veel producten een hele goede en verantwoorde keuze, maar dat valt toch vaak tegen. Daarbij deel ik ook vaak een voedzamer alternatief. Een voedingspatroon met zoveel mogelijk onbewerkte producten hoeft namelijk echt niet moeilijk te zijn.”