Op welke leeftijd begin je met praten over seksualiteit?

Als consulent seksuele gezondheid houd ik me elke dag bezig met seksualiteit. Een belangrijk onderdeel daarvan is de seksuele ontwikkeling van kinderen. In mijn spreekkamer zie ik regelmatig het verband tussen een niet goed doorlopen seksuele ontwikkeling en seksuele problematieken. Een vraag die daarmee samenhangt en die veel ouders en professionele opvoeders mij stellen, is ‘wat is een goede leeftijd om met kinderen over seksualiteit te praten?’

Expertblog door Marlise, consulent seksuele gezondheid

Je seksuele ontwikkeling begint op het moment dat je geboren wordt en stopt als je overlijdt. Die ontwikkeling start dus niet bij of vlak voor je puberteit. Het knuffelen en liefkozen van je baby gaat haast automatisch, maar is wel het begin van zijn of haar seksuele ontwikkeling. We bevorderen hiermee de hechting en waarborgen de veiligheid van het kind; de belangrijkste basis van waaruit het zich mag ontwikkelen.

Voor een goede seksuele ontwikkeling, die je in staat stelt als volwassene op een prettige manier hierover te communiceren, is het dus belangrijk dat wij daar open en eerlijk met kinderen over spreken. En dat kan al vanaf een jonge leeftijd.

Seksualiteit is veel meer dan die eerste vier letters!

Marlise

Seksualiteit is veel meer dan die eerste vier letters! Het gaat om identiteit, veiligheid, intimiteit, weerbaarheid… Iedereen maakt tijdens zijn leven verschillende fasen door in de seksuele ontwikkeling. Sommige dingen gaan bijna helemaal vanzelf: het knuffelen van een baby, wat een fijn en veilig gevoel geeft. Of peuters die het verschil leren tussen een jongens- en een meisjeslichaam. Kleuters die experimenteren met de verschillende rollen die ze in het leven kunnen vervullen door ‘vadertje en moedertje’ of ‘doktertje’ te spelen. Zij kopiëren wat ze bij ons zien en ontdekken zo de wereld en de maatschappij.

Je kunt met deze kinderen heel goed praten over hun lichaam, vriendschappen en bijvoorbeeld wanneer bloot zijn prima is en wanneer dat niet zo passend is. En zo bespreek je wat op dat moment bij de ontwikkeling van jouw kind past. En die ontwikkeling gaat steeds verder, van het leren kennen van je eigen identiteit, van hormonen die op gaan spelen en de eerste verliefdheid die opduikt tot zoenen, beginnen met vrijen en het aangaan van relaties.

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die vanaf jonge leeftijd goede en eerlijke informatie over seksualiteit krijgen, meer tijd nemen als ze een leeftijd bereiken waarop ze gaan experimenteren met relaties. We zien dat ze ‘de eerste keer’ uitstellen, dat ze weerbaarder zijn, waardoor ze minder vatbaar zijn voor grensoverschrijdend gedrag en dat ze zich veiliger voelen in het experimenteren. Het komt erop neer dat ze beter in staat zijn veilige en gelijkwaardige relaties aan te gaan.

Het is dus heel legitiem om al vanaf jonge leeftijd met kinderen te praten over seksualiteit!


Meer weten over Marlise